Mit tehetünk a költésmeszesedéssel szemben?

mehpatikaforte

A költésmeszesedés – ascosphaerosis a világ minden táján előforduló és egyre gyakrabban diagnosztizált, tömlősgomba által okozott méhbetegség. Terjedésében a méhcsalád-sűrűség mellett egyéb gyengítő tényezők, klimatikus hatások játszhatnak szerepet, de a különféle vadméhek, esetleg a megporzás céljára tenyésztett magányos méhek is részt vehetnek. A gombák az álcákban szaporodnak, és spórákat képeznek. A spórák a többszörös burokban akár 15 éven át megőrizhetik csíraképességüket. Egy-egy elhalt álca 1 milliárd gombaspórát is tartalmazhat.

Az álca a táplálékkal nyeli le a spórákat, azok a bélcsatorna hátulsó szakaszában csíráznak ki. A micéliumok áttörik a bélfalat, majd a potroh és a tor kutikuláját is, miközben a fej csaknem érintetlen marad. A gomba szaporodásának feltételei az erősen táplálkozó és növekedő álca belében nem kedvezők. Az álca elhalása viszont felgyorsítja a szaporodást, ami egyszersmind a spóraképződés feltétele is. A kórokozó – Ascosphaera apis – jól nő a megfázott fiasításban, és a 30 °C körüli hőmérséklet a spóraképződésnek is kedvez. A megfázás rendszerint kora nyáron következik be, amikor hűvös éjszakákon a még nem eléggé népes család képtelen teljes egészében takarni a kiterjedt fiasítást.

A fertőzött álca a lefedés után pusztul el. Az elhalt álcákat tartalmazó sejteket a méhek rendszerint felbontják, majd a krétafehér, vagy kékesszürke múmiákat kirángatják. A fejecskével rendelkező jellegzetes meszes múmiák gyakran nagy számban jelennek meg a költésmeszesedésben beteg család kijárója előtt.
Nem higiénikus viselkedésű családokban a fertőzött és elhalt álcák fedett állapotban sokáig a kaptárban maradhatnak. Az ilyen lépek megrázogatva zörgő hangot hallatnak.

A Méhpatika Forte hatékonyságát a kutatók 3x9 méhcsalád bevonásával vizsgálták Szekszárdon, 2016 június-július hónapban.
2x9 méhcsaládot mesterségesen fertőztek nagy mennyiségű gombaspórával – ezek közül csak 9 családot kezeltek a Méhpatika Forte készítményt tartalmazó cukorsziruppal, 10 napon keresztül: 500 ml cukorsziruphoz 5 ml-t adtak a készítményből. Az elfogyasztott gyógyszeres szirupot szükség esetén pótolták. A másik 9 család gyógyszermentes cukorszirupot kapott.

A kísérlet lezárásakor – 10 nappal később – a kezelt csoportban az aljdeszkán nem lehetett meszes bábokat találni, a fertőzés 104 báb elhalásával, múmia képződésével zajlott le.
A kezeletlen csoportban viszont a gombafertőzés okozta bábelhalás folyamatossá vált és súlyosbodott, a vizsgálati időszak alatt a lépekben talált és az aljdeszkára kiszórt múmiák száma összesen 704 volt.
Összehasonlításként a kutatók megvizsgáltak további 9 méhcsaládot is, amelyet nem fertőztek mesterségesen, és kezelésben sem részesültek. Az utóbbi csoportban a méhészetben fennálló enyhe költésmeszesedés a kiindulási állapothoz képest nem változott, az elhalt, meszes bábok száma 66 volt.

A kezelési kísérlet egyértelműen bizonyítja, hogy a MÉHPATIKA Forte az előírásnak megfelelő dózisban és időtartamban alkalmazva hatékonyan – mintegy hetedére – csökkenti az A. apis gomba terjedését, ezáltal sikeresen gyógyítja ezt a jelentős méhbetegséget.

A Méhpatika Forte élelmezés-egészségügyi várakozási ideje 0 nap. A kezeléseket először az úgynevezett serkentő etetéskor, másodszor pedig júliusban, augusztusban vagy szeptemberben kell elvégezni. Nagyon fontos, hogy a készítmény a vivőanyagban (szörp, lepény vagy víz) egyenletesen legyen elkeverve. A vivőanyag hőmérséklete ne haladja meg a 40°C-ot, mert a hatóanyagok elbomolhatnak.

Felhasznált forrás:
Szalay és mts.: A „MÉHPATIKA FORTE” gyógyhatású készítmény Ascosphaera apis (költésmeszesedés, ascosphaerosis) és Varroa destructor (varroosis) elleni hatékonysági- és ártalmatlansági vizsgálata méheken

Dr. Szalay István és dr. Zajácz Edit vizsgálata alapján összeállította: dr. Tilly Péter

Ajánlott termék - Méhpatika forteEz az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Alphaméhész

Az Alpha-Vet Állatgyógyászati Kft. 1989 -ben alapított magyar vállalkozás, amely Magyarország piacvezető állatgyógyszer forgalmazója. Egyben számos multinacionális gyártó cég kizárólagos magyarországi disztribútora. A vállalat tevékenysége szerteágazó, de gyökere közös. Ez nem más, mint: "a magyar állattenyésztés eredményességének javítása és kedvenc állataink jólétének biztosítása". ELOLVASOM

© 2024 Ameheszet.hu. Minden jog fenntartva. Az oldalt készítette: AlphaVet - Marketing Igazgatóság