Kifejlesztették az első vakcinát, ami megmentheti a méheket a pusztulástól!

PrimeBEE néven védőoltást fejlesztettek méheknek a Helsinki Egyetem kutatói, hogy minél több méhet mentsenek meg a bakteriális fertőzésektől, amelyek világszerte hozzájárultak az állomány jelentős csökkenéséhez. Dalial Freitak és Heli Salmela ehető vakcinát készítettek a méhek etetésére gyakorta használt cukorszirup felhasználásával.

A méhek élelmiszer-biztonsági és ökológiai jelentőségét nem lehet eléggé hangsúlyozni: nemcsak azért nélkülözhetetlenek, mert szeretjük a mézet, hanem mert beporzóként óriási szerepük van a biológiai egyensúly fenntartásában a Földön. Magyarország évente húszezer tonnányi mézet exportál, idén tavasszal azonban a hazai méhállomány fele elpusztult, gyaníthatóan a mezőgazdaságban használt gyomirtók miatt. A finn oltóanyag a méhek ellenségei közül ugyan csak a baktériumokat veszi célba, de fejlesztői szerint így is hatékonyan lassíthatja a beporzók populációinak csökkenését.

„A méheknek minden segítségre szükségük van, ha egy kicsit is sikerül javítanunk az életminőségükön, annak is globális hatása lesz. Vannak persze egyéb problémáik is: a rovarirtószerek, az élőhelyek csökkenése és a többi, de a fertőzések az előbbi hatásokkal együtt rontják a méhek esélyeit. Ha segíteni tudunk a méheknek abban, hogy egészségesebbek legyenek, és a méhpopulációnak csak egy kicsiny részét is megmentjük a találmányunkkal, már tettünk valami jót, és egy kicsit megmentettük a világot” – mondta Freitak.

Antitest nélkül is létezik immunmemória

A találmány alapja igen egyszerű: ha a méhkirálynő elfogyaszt valamit, amiben kórokozó található, a kórokozókat jelző molekulák a vitellogenin nevű állati szervezetekben termelődő fehérjéhez kötődnek, ez juttatja el a jelzőmolekulákat a királynő petéibe is, ahol azok kiváltják a jövőbeli immunválaszt a később kikelő egyedekben.

Korábban senkiben fel sem merült, hogy egyáltalán lehetséges beoltani a rovarokat, mert immunrendszerüknek, bár emlékeztet az emlősökére, van egy nagy hiányossága: a rovaroknak nincsenek antitestjeik, azaz hiányzik a szervezetükből az immunmemória egyik központi mechanizmusa.

Freitakéknak mégis sikerült rájönniük, hogyan lehet a patogénjelző molekulát egyik generációról a másikra átvinni. A biológus jó ideje a rovarokkal és az immunrendszerrel foglalkozik: először molyoknál figyelt fel arra, hogy ha a szülői generáció táplálék útján valamiféle bakteriális fertőzést szed össze, a követő generációk erősebb immunválaszt adnak, tehát valamit mégiscsak képesek a táplálék útján átadni. Ez után már csak arra kellett rájönni, mi a folyamat mechanizmusa. Amikor Freitak a posztdoktorijához kutatott Helsinkiben, megismerkedett Heli Salmelával, aki a mézelő méhekkel és a vitellogenin fehérjével kísérletezett, és amikor Freitak megismerte az eredményeit, majdnem biztos lett benne, hogy a vitellogenin lehet az a fehérje, amely a generációk között közvetít. Ez után a két kutató a Finn Tudományos Akadémia támogatásával kifejlesztette a PrimeBEE-t.

Az oltószer segítségével elsőként az egyik legkiterjedtebb és -pusztítóbb fertőzés, a nyúlós költésrothadás nevű méhbetegség okozójával, a Paenibacillus larvae nevű baktériummal számolnának le, de remélik, hogy a méheket tizedelő gombás betegségekre, a jóindulatú költésrothadásra és a többi fertőzésre is megtalálják az ellenszert. 

Alphaméhész

Az Alpha-Vet Állatgyógyászati Kft. 1989 -ben alapított magyar vállalkozás, amely Magyarország piacvezető állatgyógyszer forgalmazója. Egyben számos multinacionális gyártó cég kizárólagos magyarországi disztribútora. A vállalat tevékenysége szerteágazó, de gyökere közös. Ez nem más, mint: "a magyar állattenyésztés eredményességének javítása és kedvenc állataink jólétének biztosítása". ELOLVASOM

© 2024 Ameheszet.hu. Minden jog fenntartva. Az oldalt készítette: AlphaVet - Marketing Igazgatóság