meggatolja a gombanovekedestA költésmeszesedés: Az Ascosphera apis nevű gomba okozza a betegséget. A fertőző spóra az eleséggel kerül az álca bélcsatornájába, vagy testének a felületére. A spórákból fejlődő micéliumok behálózzák a test szöveteit és anyagcsere termékei elpusztítják az álcát. A spórák..

 

meggatolja a gombanovekedest

A költésmeszesedés: Az Ascosphera apis nevű gomba okozza a betegséget. A fertőző spóra az eleséggel kerül az álca bélcsatornájába, vagy testének a felületére. 

A spórákból fejlődő micéliumok behálózzák a test szöveteit és anyagcsere termékei elpusztítják az álcát. A spórák sokáig, akár 15 évig megőrzik fertőzőképességüket. A mumifikálódott álca bőrkeménységűvé válik emiatt a lépet megrázva zörgő hangot hallunk. A betegség általában tavasszal jelentkezik, nyáron progrediál és ősszel tűnik el, ha nem védekezünk ellene következő tavasszal újra számolhatunk vele. A betegség terjedését elősegíti az antibiotikumos kezelés, a nektár lúgos kémhatása, mesterséges táplálás, párásság és a rossz szellőzés. 

Alkalmazás: a fertőzött méhészetekben ajánlott évente kétszer, tavasszal és ősszel kezelni. Amennyiben szükséges a készítmény bármikor használható, tekintettel arra, hogy bio termék, ezért élelmezés egészségügyi várakozási idővel nem kell számolni. A költésmeszesedést nem szabad összekeverni a költéskövesedéssel, amelyet különböző Aspergillus gombafajok okoznak, elsősorban az A. flavus. gombaspóra az élelemmel jut az álca bélcsatornájába. Ott fejlődésnek indul és a kialakuló gombafonalak áttörnek a bélfalon és behálózzák az egész testet. Itt a levegő hatására megindul a spóraképzés. Ez a kórokozó nemcsak a fiasítást, hanem a kifejlett méheket, sőt a madarakat, az emlősöket és az embert is megbetegíti. A betegség kialakulása és jelei hasonlítanak a költésmeszesedésnél látottakhoz.

Érdemes laboratóriumi vizsgálatot kérni.

Alphaméhész

Az Alpha-Vet Állatgyógyászati Kft. 1989 -ben alapított magyar vállalkozás, amely Magyarország piacvezető állatgyógyszer forgalmazója. Egyben számos multinacionális gyártó cég kizárólagos magyarországi disztribútora. A vállalat tevékenysége szerteágazó, de gyökere közös. Ez nem más, mint: "a magyar állattenyésztés eredményességének javítása és kedvenc állataink jólétének biztosítása". ELOLVASOM

© 2024 Ameheszet.hu. Minden jog fenntartva. Az oldalt készítette: AlphaVet - Marketing Igazgatóság